Τοίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι!

Εκμεταλλευτείτε το. Διακοσμήστε τους τοίχους σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζωγραφική στον τοίχο παιδικών δωματίων

Όλες οι τέχνες είναι δημιουργικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες που εφευρέθηκαν από τον άνθρωπο, και αποκρυσταλλώνουν το περιβάλλον μας μέσα από την αναπαραγωγή της πραγματικότητας. Ο κόσμος της τέχνης είναι ένα σύμπαν που έχει πράγματι μια μακρά ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Τα πρώτα σχέδια που έχουν βρεθεί είναι τοιχογραφιες ασβεστολιθικών σπηλαίων και χρονολογούνται τριάντα χιλιάδες χρόνια περίπου προ Χριστού. Τότε υπολογίζεται να ξεκινούν οι πρωτόγονοι να χρωματίζουν τις ζωγραφιές τους. Μερικά από τα πλέον γνωστά μέρη όπου βρέθηκαν τοιχογραφίες είναι στη Βαλόν Πόν ντ'Αρκ της Γαλλίας, oι τοιχογραφίες στο σπήλαιο του Lascaux, Montignac, Dordogne, νοτιοδυτική Γαλλία, απεικονίζονταν στοιχεία όπως ζώα, ανθρώπινες μορφές και αφηρημένα σχέδια. Περίπου δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια αργότερα στην Αλταμίρα της Ισπανίας , 33 χιλιόμετρα από την Santander. Επίσης περίπου 13.500 χρόνια πριν, τα σπήλαια του Λασκώ στην Γαλλία. Τα ζώα που απεικονίζονται ανήκουν σε διαφορετικά είδη όπως βοοειδή, βίσωνες και άλογα. Επίσης και ίχνη σχεδιασμού ανθρώπων χωρίς λεπτομέρειες. Πρόκειται όμως για σημαντικές μαρτυρίες της προϊστορικής εποχής που είναι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τοιχογραφίες σε δημόσιους η ιδιωτικούς χώρους

Σε όλες τις εποχές, οπως της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αρχαιας Ελλαδας, και την Αρχαίας Ρώμης, αναπτύχθηκε πολύ η τεχνη της τοιχογραφιας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εφήρμοζαν τη βάση του σχεδιασμού της ζωγραφικής. Η πραγματική ιστορία της ζωγραφικής όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα, αρχίζει από εκεί . Οι ζωγραφιές τους εμφανίζονται στους τάφους των Φαραώ ή μέσα στο εσωτερικό των πυραμίδων και περιλαμβάνουν εικονογραφήσεις από τις αγροτικές δουλειές. Επίσης έχουμε και απεικόνιση θεϊκών μορφών. Όλες σχεδόν οι ανθρώπινες μορφές τους έχουν το σώμα σε πρόσοψη, ενώ τα πόδια και το πρόσωπο γυρισμένα σε πλάγια όψη. Όσον αφορά στον χρωματισμό που χρησιμοποιούσαν, τα χρώματα ήταν περισσότερα από αυτά των ανθρώπων των σπηλαίων. Είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν δικά τους χρώματα από διάφορες αναμείξεις και πραγματοποιούσαν ακόμα και επεξεργασία υλικών.

Οι αρχαίοι Έλληνες προχώρησαν σε μία πιο αποδοτική ζωγραφική. Ως βασικά χρώματα είχαν το κόκκινο, το κίτρινο, το άσπρο και το μαύρο και με τη μείξη μεγάλωναν τη χρωματική τους γκάμα. Εδώ τα έργα δείχνουν να είναι περισσότερο φυσικά εκφράζοντας συχνά και ανθρώπινα αισθήματα.

Ρεαλιστικά πορτραίτα σε ξυλο

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν πολύ δεμένοι με τη ζωγραφική επηρεασμένοι σαφώς από την ετρουσκική και την ελληνιστική ζωγραφική προβάλλοντας γυμνά σώματα, προσωπογραφίες, θρησκευτικά έργα, μυθολογικά έργα, τοπία η νεκρή φύση. Σχεδόν όλη η ζωγραφική διακοσμούσε τους εσωτερικούς χώρούς των πλούσιων ρωμαϊκών επαύλεων. Οι μορφές της βυζαντινής τέχνης άρχισαν από τον 4ο αιώνα και χαρακτηρίζονται ως στοιχεία θρησκευτικής τέχνης… Ο Χριστιανισμός χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να προβάλλει το θεϊκό δέος στον άνθρωπο.

Η Αναγγένηση ως μία καλλιτεχνική κίνηση δημιουργήθηκε από το τέλος του 14ου αιώνα και στις αρχές του 15ου αιώνα, πρώτα στην Ιταλία και μετά σε όλη την Ευρώπη και είναι η εποχή που δίνει τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η Αναγέννηση ονομάζεται η ιστορική περίοδος της Ευρώπης με μια έκρηξη στη μετάδοση της γνώσης. Η zωγραφική της εν λόγω περιόδου βασίστηκε στη μεσαιωνική μικρογραφία και στην παλαιοχριστιανική και βυζαντινή ζωγραφική. Υπάρχουν και θρησκευτικά στοιχεία αλλά πήρε πιο πολύ ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και αρχίζουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά οι ελαιογραφίες.

Από εδώ αρχίζει και η ιστορία της σύγχρονης ζωγραφικής.

Ζωγραφική σε έπιπλα και διάφορα αντικείμενα ξύλινα

Στο τέλος του 19ου αιώνα, αρχίζουν να δημιουργούνται ρεύματα όπως ο ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός και συνεχίζοντας στις αρχές του 20ου αιώνα με τον φουτουρισμό, τον ντανταϊσμό, τον σουρεαλισμό και την αφηρημένη τέχνη.

Επιστροφή