Οι κατηγορίες των χρωμάτων

Πως ανακατεύω τα χρώματα για τη ζωγραφική;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεωρητηκά όλα τα χρώματα είναι εφικτό να τα πετύχουμε μόνο με τρια βασικά χρώματα: Tο κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε που θεωρούνται ως πρωτογενή χρώματα και δεν μπορούν να αναπαραχθούν από τον συνδυασμό άλλων χρωμάτων.

Οι χρωματικές κατηγορίες είναι τρείς και ο συνδυασμός τους με διαφορετικές αναλογίες δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Aπό το συνδυασμό των τριών αυτών χρωμάτων σε ίση αναλογία δημιουργούνται τρία άλλα χρώματα που χαρακτηρίζονται ως δευτερογενή χρώματα:

Ιδέες για τα χρώματα

1. Το πράσινο από το μπλέ και το κίτρινο.

2. Το πορτοκαλί από το κόκκινο και το κίτρινο.

3. Το ιόχρουν (μωβ ή βιολετί) από το κόκκινο και το μπλε.

Στο χρωματικό κύκλο κάθε δευτερογενές χρώμα έχει το αντίθετο τοποθετημένο στην άλλη πλευρά του κύκλου που δεν συμμετέχει στην ανάμιξη για τη δημιουργία του.

Είναι τρία τα ζευγάρια αντίθετων ή συμπληρωματικών χρωμάτων:

  1. Μωβ-κίτρινο
  2. Πράσινο-κόκκινο
  3. Πορτοκαλί-μπλε

Επισης ο συνδυασμός πρωτογενών με δευτερογενή χρώματα δημιουργεί έξι τριτογενή χρώματα.

  1. Η ανάμειξη του κόκκινου με το πορτοκάλι κάνει το πορτοκαλοκόκκινο ή το κοραλί χρώμα.
  2. Tο πορτοκάλι με το κίτρινο φέρνει το χρυσό χρώμα.
  3. Μεταξύ του κίτρινου και του πράσινου δημιουργείται το λαδί χρωμα.
  4. Από το συνδυασμό πρασίνου με μπλε προκύπτει το τυρκουάζ χρώμα.
  5. Από την ανάμειξη μπλε με ιόχρου έχουμε το μπλε το βασιλικό χρωμα.
  6. Και η ανάμειξη ιόχρου με κόκκινο κάνει το χρώμα μαγέντα.

Δύο δευτερογενή χρώματα, με το συνδυασμό τους, καταστρέφονται και δίνουν ένα ουδέτερο γκρι. Επίσης και η ανάμειξη των τρίων βασικών χρωμάτων δίνει ένα ουδέτερο γρι χρώμα.

Ελαιογραφίες και ακρυλικά

Όλα τα χρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε ζεστά και ψυχρά χρώματα.

Τα ζεστά χρώματα είναι:

Το κόκκινο, το κίτρινο και όλες οι άλλες αποχρώσεις που δημιουργούνται από τους συνδυασμούς τους, όπως το πορτοκαλί. Τα ζεστά χρώματα βγαίνουν προς τα έξω, τραβούν την προσοχή, είναι χαρούμενα, ενθαρρυντικά, φωτεινά, φιλόξενα και δίνουν την αίσθηση ότι απλώνουν σε μια επιφάνεια.

Τα ψυχρά χρώματα ειναι:

Το μπλε, το πράσινο και όλες οι άλλες αποχρώσεις που δημιουργούνται από τους συνδυασμούς τους, όπως το μωβ. Τα ψυχρά χρώματα μας θυμίζουν δροσιά, πάγο και χιόνι. Δίνουν την αίσθηση της ηρεμίας, ξεκουράζουν τα μάτια και μπορούν να κάνουν ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Ακόμα και το άσπρο με το μάυρο εχουν πολύ σημαντικό ρόλο για να συμπληρωθούν όλες οι δυνατότητες των πιθάνων διαβαθμίσεων. Η διαδοχή των χρωμάτων γίνεται σύμφωνα με την τάξη του ουράνιου τόξου. Το κόκκινο, το κοραλί, το πορτοκαλί, το χρυσό, το κίτρινο, το λαδί, το πράσινο, το τυρκουάζ,το μπλε, το μπλε το βασιλικό,το ιόχρου και το μαγέντα.

Επιστροφή